Bu Blogda Ara

28 Kasım 2012 Çarşamba



LABRANDA :

Milas deyince aklıma birçok şey gelirdi ama Labranda olarak bilinen eski bir dini merkez bunlar arasında yer almazdı. Burası Milas’a 14. km uzaklıkta yer alıyor. Sembolik unsurlar daha da şaşırmama neden oldu.

Labranda, Labar = Balta sözcüğünden geliyor ve Baltalı, Baltası olan demek. Şehrin simgesi de Çift Yüzlü Balta. Aynı zamanda şehrin kapısında taşa oyulmuş çift yüzlü balta figürü yer alıyor. Bu kapı üzerindeki figür nedeniyle Baltalı kapı olarak adlandırılmış.

Çift yüzlü balta ile ilgili en önemli mitlerden bir Greklere ait olan Ares-Dionisos miti. Ares-Dionisos Grek mitolojisinde evreni yaratan olarak görülür.  Ares-Dionisos’a yeryüzünde henüz hiç birşey yaratılmamışken, sadece karanlık varken gökyüzünden bir çift yüzlü balta verilir. Ares-Dionisos karanlıkta-hepimizin karanlıkta yolunu bulmak için yaptığı gibi – baltasını savurarak yürümeye başlar. Baltanın iki yüzü de keskin olduğu için iki yönde de karanlığı keser; iç ve dış. Belki de şehre Baltalılar şehri denmesinin nedeni kendi içinde ki karanlıkla mücadele eden insanlara ve onlara yol gösterenlere adanmış olmasındandır.


Bölge de birden bire karşınıza çıkan muhteşem bir Zeus Tapınağı yer alıyor. Tapınağın taşlarından birine dokunup doğayı dinlemenizi tavsiye ederim. İnsan kendini yenilenmiş hissediyor.

Bence Tapınakta ki en önemli figür kulakları olan çift yüzlü balta simgesi. Bu kulaklar kulak veren ve dinleyen Tanrı’yı simgeliyor. Sanırım sadece  kalpten konuşanlar için…